Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Visit Sponsor

Autor: 10:03 Usługi

Czemu warto do potraw włoskich stosować oryginalne składniki

Włoskie potrawy są cenione i znane na całym świecie, sporo osób twierdzi że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni. W pierwszym momencie mogą się wydawać proste i łatwe do przygotowania, lecz w wielu przypadkach nie do końca się to jednak udaje. Należy bowiem pamiętać, że tajemnica włoskich dań bierze się z dwóch głównych rzeczy. Pierwsza z nich to przepisy, udoskonalane przez wiele pokoleń kucharzy. O końcowym smaku często będą decydować szczegóły, i dlatego tak wielu osobom to nie wychodzi tak jak by zamierzały.

Kolejną istotną kwestią są używane do przygotowania składniki, a kucharze z Włoch nie idą na żadne kompromisy. Jeśli jakieś danie ma smakować tak jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to użyte do niego być muszą najlepszej jakości produkty włoskie oryginalne. Żadne podróbki czy substytuty nie dadzą tak wyjątkowego smaku, jeżeli nawet się będą podobnie nazywać. Dotyczy to nawet takich składników jak mąka, makaron czy pomidory, a już szczególnie serów. Praktycznie każdy, kto miał ją okazję spróbować potwierdzi, że oryginalna mozzarella włoska ma zupełnie inny smak niż sery, które są produkowane przez różne firmy które nie pochodzą z Włoch. Często takie firmy korzystają ze wsparcia włoskich fachowców, lecz na końcową jakość mocno też wpływa mleko. Włosi hodują w tym celu specjalne rasy, często wypasane w górskich dolinach, i to mleko ma ogromny wpływ na ostateczny smak sera.

Najczęściej spotykaną odmianę mozzarelli produkuje się z mleka pochodzącego właśnie od krów. To zapewnia biały kolor i dużo delikatności, i to taka właśnie wersja spotykana jest najczęściej. Ale coraz większym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wytwarzania tego sera kuchnia włoska producent używa mleka pochodzącego jedynie od bawolic, hodowanych w tylko paru regionach kraju. Dzięki wyższej zawartości tłuszczu w mleku ta wersja mozzarelli będzie znacznie bardziej wyrazista, ma lekko kwaskowy smak i zawiera w swoim składzie znacznie większą ilość cennych składników odżywczych.

+Tekst Sponsorowany+

(Visited 2 times, 1 visits today)
Close