Niewiele chyba znajdzie się osób, jakim nie smakuje prawdziwa pizza, w jakiej jednym z głównych składników jest mozzarella włoska. Ten rodzaj sera jest aktualnie niezwykle popularny, sprawdza się też bardzo dobrze jako dodatek do różnych innych dań, sałatek czy zwyczajnie na kanapkach. Klasyczną mozzarellę robi się z najlepszego krowiego mleka, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Jej smak jest mocno kremowy i delikatny, a sam ser posiada mocno sprężystą, charakterystyczną strukturę.
Najczęściej jest sprzedawany w postaci lekko spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Bardzo podobnie będzie wyglądać inny popularny rodzaj tego sera, czyli mozzarella burrata. Mimo że wygląda identycznie, to kulki wypełnione są wewnątrz maślaną masą. Jest to efektem sposobu produkcji, podczas jakiego do przygotowanych kieszonek jest wlewana porcja pysznej śmietanki, zapewniającej charakterystyczny aromat. Do tej pory opisywane sery były produkowane z krowiego mleka, ale to nie jest jedyne, które Włosi używają.
Dobrym przykładem tego może być mozzarella buffala, powstająca w oparciu o mleko specjalnej rasy bawołów. To mleko cechuje trochę większą zawartością tłuszczu, a to z kolei przekłada się na smak o wyczuwalnej kwasowości. Lecz pomimo tego ten gatunek sera jest bardzo smaczny i ma niemałe grono wielbicieli. Różnych odmian włoskiej mozzarelli jeszcze kilka jest, jeśli ktoś ich będzie szukał, to może na przykład sprawdzić jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+