Do przygotowania tych greckich faworków potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto – 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 55 ml soku z pomarańczy; na polewę – 100 ml miodu naturalnego, 1 łyżka mielonego cynamonu, 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich do posypania; na dip – 150 g chałwy waniliowej, 50 g śmietanki 36%; ponadto – olej do smażenia.
Przygotowanie – na stolnicy połączmy mąkę pszenną i jajka. W osobnym naczyniu wymieszajmy sodę oczyszczoną i sok z pomarańczy. Połączmy zawartość miski i stolnicy i wyróbmy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto podzielmy na 3 lub 4 części. Każdą z nich cienko rozwałkujmy (powinny mieć około 2 mm grubości). Z rozwałkowanego ciasta wytnijmy prostokąty (10 x 7 cm).
Zwijajmy je w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Smażmy w mocno rozgrzanym oleju przez 2 minuty czasu lub do zrozumienia ciasta. Składniki dipu rozpuśćmy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się chałwy, a następnie zmiksujmy je na gładko. Gotowe faworki polejmy miodem połączonym z cynamonem, udekorujmy zmielonymi orzechami i podawajmy z dipem.