Potrawy włoskie cenione są w wielu krajach za to, jak smakują. Trzeba być jednak świadomym, że nie tylko to zawdzięczają umiejętnościom kucharzy, lecz również składnikom używanym do przygotowania. Wielu kucharzy z tego kraju stosuje wyłącznie produkty włoskie oryginalne, dzięki czemu ich potrawy smakują doskonale. Tak jest chociażby w przypadku mozzarelli, jaka stanowi nieodłączny składnik wielu dań, w tym popularnej na całym świecie pizzy.
Mozzarella włoska, jaką spotyka się najczęściej w sklepach, jest produkowana z mleka pochodzącego od krów. Najczęściej występuje pod postacią miękkich, niewielkich kulek znajdujących się w serwatce. Bez problemów ją można pokroić nożem, ale też i rozdzielić na kawałki rękami, jeżeli ma dobrą jakość to wówczas się będzie charakterystycznie strzępić. Lecz żeby ser ten rzeczywiście miał odpowiedni smak, to potrzeba dużego doświadczenia podczas jego wytwarzania, a także najwyższej jakości składników. Bardzo ciekawą, chociaż jeszcze niezbyt popularną wersją jest mozzarella włoska.
W jej przypadku do każdej z kulek zostaje dodana nieduża porcja śmietanki, jaka później się znajduje w bardzo charakterystycznej kieszonce. Smak tego gatunku jest naprawdę delikatny i maślany, przede wszystkim dzięki dodanej śmietance. Całkiem inaczej smakować będzie mozzarella buffala, która uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych wersji. Lekką kwaskowatość i wyrazistość zawdzięcza ona dużej ilości tłuszczów, pochodzących z mleka bawolic, z którego się ją wytwarza.
+Tekst Sponsorowany+