Pizza jest daniem, jakie chyba wszystkim smakuje, z tego też powodu jest ona popularna na całym świecie. Sekret jej smaku przede wszystkim tkwi w dobrze zrobionym cieście, lecz równie ważne także będą składniki o odpowiedniej jakości. A pośród nich trzeba szczególną uwagę zwrócić na ser, włoscy kucharze wykorzystują tu przede wszystkim mozzarellę.
Klasyczna produkty włoskie oryginalne dysponuje delikatnym smakiem, posiadając jednocześnie ciągnącą się, sprężystą konsystencję. Mimo że pozornie wykonanie jej nie będzie stanowiło jakiegoś dużego wyzwania, to tak naprawdę sytuacja inaczej wygląda. Żeby rzeczywiście ten ser posiadał taki smak i strukturę jakich się od niego oczekuje, to potrzeba ogromnie dużo praktyki i doświadczenia. Z tego też powodu jeżeli nawet w sklepach się znajdzie jakieś mozzarelle wykonane przez różne lokalne firmy, to raczej nie będą one smakować tak jak produkty włoskie oryginalne.
Z tego też powodu do porządnej pizzy nie stosuje się raczej serów o wątpliwym smaku, a jedynie pochodzące z Italii. Wybierana najczęściej przez klientów mozzarella produkowana jest z mleka pochodzącego od krów, przez co jej smak jest bardzo delikatny. Lecz rodzajów mozzarelli jest znacznie więcej, i coraz częściej można je kupić również w sklepach w naszym kraju. W ostatnim czasie rosnącym zainteresowaniem cieszy się mozzarella burrata, zawierająca dodatek śmietanki. Ta jest dodawana na etapie produkcji, przez co w kulce robi się niewielka torebka o ciekłej zawartości.
Kulki tej mozzarelli z zewnątrz wyglądają jak zwykłej, ale po przecięciu wypływa z nich maślana ciecz. Spróbować również warto mozzarelli wyrabianej z mleka pochodzącego od bawolic, jaka obecnie jest uważana za ser o najwyższej jakości. Produkowana od lat mozzarella buffala dopiero dość niedawno zyskała swój status, ponieważ wcześniej nie była zbyt ceniona. Bawole mleko posiada znacznie więcej tłuszczu, dlatego też wytwarzane z niego sery mają charakterystyczny, lekko kwaskowy smak.
+Tekst Sponsorowany+