Nie ma chyba osoby, która by kiedyś nie próbowała spaghetti albo pizzy. Dnia te każdemu kojarzyć się będą od razu z Włochami, a to jedynie nieduża część tego, co tamtejsza kuchnia może zaproponować. Nie bez podstawy jest ona uważana za jedną z najlepszych na świecie, a niektóre z dań spotkać można w każdym zakątku Ziemi. Ale żeby na przykład pizza mogła smakować tak jak w słonecznej Italii, to niezbędne będzie użycie do jej przygotowania składników najwyższej jakości.
Najlepsze będą tu oczywiście produkty włoskie oryginalne, ponieważ to one właśnie zapewnią odpowiedni smak. Jednym z takich produktów, bez których obejść się nie może wiele dań, jest mozzarella włoska. Bez problemów da się ją kupić w każdym sklepie, z reguły wytwarzana jest ona z mleka krowiego. Taka mozzarella obecnie się cieszy największą popularnością, przede wszystkim ze względu na swój smak. Ten ser z reguły ma formę niewielkich kulek, posiada miękką, delikatną konsystencję i białą barwę.
Po rozerwaniu lekko się będzie strzępił, i to będzie świadczyło o jego wysokiej jakości. W ostatnim czasie w części sklepów zaczęła się też pojawiać mozzarella burrata. Wyglądem przypomina ona klasyczną mozzarellę, ale ma w środku kieszonkę pełną delikatnej śmietanki. Jeżeli ktoś będzie chciał spróbować prawdziwej włoskiej klasyki, to świetnie nada się do tego mozzarella buffala. Ten gatunek sera jest bowiem produkowany z mleka bawolego.
+Tekst Sponsorowany+