Przy otwieraniu gastronomicznego lokalu trzeba pomyśleć o wielu rzeczach. Jedna z nich to dbanie o odpowiednią jakość odprowadzanych ścieków, w których nic nie może się znaleźć, co spowodowałoby przytkanie rur. A że niestety tłuszcze mają takie właściwości, to jak mówią obowiązujące przepisy nie można ich do ścieków odprowadzać. Za coś takiego mogą grozić poważne konsekwencje finansowe, z tego też powodu dużo lepszym wyborem będzie zamontowanie jakiegoś separatora tłuszczu. Takie urządzenia funkcjonują na zasadzie grawitacji. Ścieki odprowadza się do zbiornika z przegrodami w środku.
Cięższe zanieczyszczenia opadają na dno, a lżejszy tłuszcz unosi się na górze. Dzięki temu dalej do kanalizacji odprowadzona zostaje czystsza woda, nie mająca w sobie niczego, co spowodować by mogło przytkanie rur. Jednak regularne korzystanie z kuchni będzie powodowało powiększanie się warstwy tłuszczu w środku, z tego też powodu co pewien okres czasu do wykonania będzie przegląd separatorów. Jest zalecane, aby go przeprowadzać przynajmniej raz na miesiąc, ale to zależy od indywidualnego ustawienia.
Właściciel czy pracownicy danej firmy muszą regularnie sprawdzać stan zbiornika, i jeśli warstwa tłuszczu będzie zbyt duża, to zorganizować czyszczenie separatorów śląskie. Nasze przepisy zabraniają, aby zrobić to można było samodzielnie, konieczne jest wynajęcie specjalistycznej firmy posiadającej niezbędne uprawnienia.
Firmy takie przede wszystkim posiadają odpowiednie samochody, do jakich ściągane są wszystkie zanieczyszczenia. Dodatkowo po każdej wizycie wystawić muszą protokół, żeby dokumentacja się zgadzała. Tłuszcz nie należy do niebezpiecznych materiałów, ale wymaga specjalnej utylizacji, tak więc mogą się tym zajmować jedynie upoważnione firmy. Decydując się na współpracę z taką firmą warto podpisać umowę na dłuższy czas na regularne przyjazdy. Wówczas po pierwsze na pewno będzie korzystniejsza czyszczenie separatorów cena, a poza tym nie będzie trzeba za każdym razem czekać na termin.